Duyusal Oyun Nedir, Neden Gereklidir?
Duyusal oyun nedir? Duyusal oyun, çocukların etrafındaki dünyayı parmak uçlarıyla hissederek keşfettiği ve öğrendiği oyunlardır. Duyuları harekete geçiren uygulamalı etkinlikler olarak da tanımlanabilir. Duyusal oyun, bebeklikten itibaren çocuğun her türlü duyusunu tanımasını ve geliştirmesini sağlar. Tatma, koklama, görme, duyma gelişmesini de desteklemeye yardımcı olsa da en fazla dokunma duyusuna hitap etmektedir.
Duyusal Oyun Neden Önemlidir?
Duyusal oyun nedir? neden önemlidir? Çocukların tüm duyularını harekete geçirerek çeşitli aktiviteler ile zaman geçirmelerini sağladığı için önemlidir. Dokunma, tatma, koklama, görme ve duyma duyularının gelişmesini destekler. Sıkma, çekme, itme ve fırlatma gibi motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. El- göz, göz-ayak koordinasyonları da olumlu yönde etkilenir. Ancak duyusal oyunun en önemli özelliği çocukların beyin gelişimine doğrudan etki etmesidir. Çocukların dil gelişimine de yardımcı olur. Çünkü duyusal oyunlar oynayan çocuk, yaptığı etkinlikleri anlatmak ve yorumlamak isteyecektir. Renkleri, harfleri, dokuları anlamlandırmaya ve hakkında konuşmaya başlayacaktır.
Kazanımlar Nelerdir?
Duyusal oyun nedir? kazanımları nelerdir? Çocuklar ileriki yaşlarda bisiklete binme, ayakkabı bağlama, yazı yazma ve resim yapma gibi yeteneklerini, küçüklüğünde oynadığı duyusal oyunlar sayesinde daha kolay öğrenir. Çocukların çoğu dokunmaya karşı hassasiyet gösterirler. Bebekliğinden başlayarak duyusal oyunlar oynayan çocuklarda ise bu hassasiyete sık rastlanmaz. Direkt olarak beyin gelişimine etki ettiği için uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Duyusal Oyun Ne İşe Yarar?
Duyusal oyun nedir? ne işe yarar? Çocukların duyularını uyarmak ve geliştirmek için zaman harcamalarını sağlar. Büyüdüğünde de, küçüklüğündeki duygusal çağrışımları hatırlayarak kullanır. Çocukların yaratıcılığı gelişir. Duyusal oyunların çocukların hafızasını geliştirdiği de gözlenmiştir. Çocukların büyüme ataklarında yaşadığı huzursuzluğu en aza indirgeyerek sakinleşmelerine yardımcı olur.
Aileleri tarafından duyusal oyunlar ile büyütülen çocuklar ileride kendi oyunlarını kendileri kurmakta sorun yaşamazlar. Çünkü hayal güçleri genişlemiştir.
Duyusal oyun nedir? Duyusal oyun, kolik çocuklar için de oldukça faydalıdır. Bazı çocuklar günü geçirmekte zorlanmazken, duyusal oyunlar haricinde hiçbir oyunun ilgisini çekmediği çocuklar da vardır. Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, oyuncakları ile ilgilenmiyorsa, ekrandan da uzak tutmak istiyorsanız duyusal oyun kurmaya ihtiyacınız vardır. Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi olumlu yönde etkilenecektir.
Duyusal Oyun Eğitimi sertifika programına katılarak e devlette sorgulanan üniversite onaylı duyusal oyun eğitimi sertifikası alabilirsiniz. Kayıt formunu doldurarak hemen başvuru yapabilirsiniz. Eğitim içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.