Cevizli Mah, Zuhal Cd. No: 44 Kat: 1, Ofis:231 34846 Maltepe/İstanbul

Otizm Eğitmeni Nasıl Olunur?

Otizm Eğitmeni Nasıl Olunur?

Otizm eğitmeni olabilmek için bu alanda düzenlenen eğitim programlarına katılmak gerekmektedir. Eğitim programını başarı ile tamamlayanlar eğitim sonunda yapılacak sınava girmeye hak kazanırlar. Eğitim ve sınavı başarı ile tamamlayanlar sertifika almaya hak kazanırlar. Alınan otizm eğitici eğitimi sertifikası ile otizm öğretmeni olarak çalışabilirsiniz.

Kimler Otizm Eğitmeni Olabilir?

Otizm öğretmeni eğitimi programına katılabilecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuk Gelişimi Uzmanları
  • Tüm Branş Öğretmenleri
  • Psikiyatristler / Psikologlar
  • Fizyoterapist / Ergoterapistler
  • Özel Eğitim Bölümü Mezunları
  • Dil Ve Konuşma/Davranış Terapistleri
  • Sosyal Hizmet Uzmanları/ Sosyologlar
  • Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenler
  • Eğitim Fakültesi Mezunları Ve Pedagojik Formasyon Sahipleri
  • Yukarıdaki Meslek Dallarında Eğitim Veren Fakültelerin Son Sınıf Öğrencileri

Otizm Öğretmeni Ne İş Yapar?

Otizm ya da otizm spektrum, yaşamın ilk üç yılında görülen beyin ve sinir sisteminin bozukluğundan kaynaklanan nöro biyolojik bir rahatsızlıktır. Otistik bir bireyin rahatsızlığı iki ile üç yaş arasında belli olup, göz temasından kaçınma, mimiklerini kullanamama; el, kol ve ayaklarıyla gerçekleştirmesi gereken hareketleri yapamama, sosyalleşmeden uzak durma vs. belirtiler göstermektedir.

Otizm belirtilerini gösteren bireyin/çocuğun verilen özel eğitim programları sayesinde davranışlarında düzelme görülebilir. Tabii ne kadar erken teşhis o kadar kolay ve çabuk tedavi. Tedavilerin çabuk cevap vermesi biraz da özel gereksinimli bu çocuklarla ilgilenen eğitimcilerimize bağlı.

Otizm eğitmenlerinin öncelikle belli eğitim yöntemlerini (sınıf yönetimi, etkili öğretim vs.) bilmesi gereklidir. Otizm eğitmeni, çocuğun durumuna göre öğrencileriyle ya bire-bir ilgilenirler ya da belli sayılarda gruplar oluşturarak ilgi ve alaka gösterirler.

Otizm eğitmenleri sınıf ortamında fiziksel çevre düzenlemesi yaparak dikkat dağıtıcı, öğrenciye uyaran etkisi yapacak nesnelerden arındırıp düzenleme yapmalıdır. Eğitmenler, ders içeriğini sınıf kuralları ile uyumlu, etkinlik çizelgeleri, düzenlenebilir görseller, ipuçları ile birlikte uyarıcılar yapılabilir.

OSB tanısı alan öğrencinin devam ettiği sınıflarda çöp kovasının yeri pencerelerin çocuğun oturduğu sıraya dönüp olmaması, perdeler, şekil renk zemin ilişkisine dikkat edilmelidir.  Öğrencinin problem davranışları ile baş etmek amaçlı eğitimciler olumlu davranışlar ve sözel ifadeler kullanmaya özen göstermelidir.

Davranışları analiz ederek davranışa neden olan etmenleri belirlemek amaçlı davranış öncesinde sırasında ve sonrasında ne tür etmenlerin etkili olduğunu da otizm eğitmenlerinin belirlemesi gerekmektedir. Eğitmenlerin en önemli görevleri ise sınıf içi davranışlarında tutarlı olmalarıdır. Her öğrenciye davranışı ile ilgili geri bildirim vermesi de oldukça işlevsel bir uygulamadır.

Otizm Eğitmeni Ne Kadar Maaş Alır?

Otizm eğitmeni öğrencileri diğer öğrencilerden farklıdır. Hal böyleyken diğer branş veya sınıf öğretmenlerine göre daha fazla enerji etmekte ve daha çok sabır göstermek zorundadır.

Otizm öğretmeni özelde ve devlette farklı maaşlar alabilmektedir. Devlette ek ders ücreti, asgari geçim indirimi, aile ve çocuk durumu, kıdem ve hizmet yılı vs. durumlardan alınan maaşlar da öğretmenden öğretmene değişmektedir.

Özel sektörde ise eğitmenin tecrübe yılı ve bildiği yabancı diller alacağı maaşın belirleyicisidir. Eğitimci ilk çalışma yılında asgari ücret veya daha düşük bir maaş ile başlarken, tecrübesi arttıkça maaşı da artar. Eğer eğitimcinin adı duyulmuş, deneyim yılı fazla ve yabancı dil biliyorsa maaşı daha da artmaktadır.

Otizm Eğitmenlik Eğitimi sertifika programına katılarak e devlette sorgulanan üniversite onaylı Otizm Eğitici Eğitimi sertifikası sahibi olabilirsiniz. Kayıt formunu doldurarak eğitime hemen başvuru yapabilirsiniz. Eğitim içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Bize Ulaşın