Oyun Terapisi Eğitimi Nasıl Alınır?
Oyun terapisi eğitimi nasıl alınır? diye merak ediyorsanız, bu eğitimin son derece kolay ve eğlenceli olduğunu söyleyebiliriz.
Oyun terapisi konusunda uzmanlaşmak, kendini bu alanda meslekî olarak geliştirebilmek isteyen herkes bu eğitime başvurabilir.
Örneğin; sosyal hizmet çalışanları, çocuk gelişimi okuyanlar, psikoloji öğrencileri ya da bölüm mezunları bu eğitimden faydalanabilir.
Yine, farkındalıklarını artırmak için öğretmenlerin ve ebeveynlerin de oyun terapisi eğitiminden yararlanması mümkündür.
Böylece aileler evde, öğretmenler okulda çocuğun gelişimine daha fazla katkıda bulunabilir. Duygusal, mental ve sosyal gelişim süreçlerinin hızlanmasına yardım edebilir.
Kimler Oyun Terapisi Eğitimine Katılabilir?
Bu alana ilgi duyan herkes oyun terapisi eğitimlerine katılım sağlayabilir. Söz konusu eğitim programlarına en çok talep gösteren bazı gruplar şöyle sıralanabilir:
- Çocuk doktorları ve hemşireleri
- Pedagoglar
- Sosyal hizmet bölümünden mezunları ve öğrencileri
- Anaokulu ve sınıf öğretmenleri
- PDR mezunları ve öğrencileri
- Sosyoloji mezunları ve öğrencileri
- Çocuk Gelişimi bölümlerinde eğitim görmekte olanlar ya da bu bölümü bitirenler
Oyun Terapisi Eğitimi Şartları Nelerdir?
Oyunlar, oyuncaklar; çocukların hissettiklerini ve düşündüklerini en iyi şekilde ifade etmelerine yardımcı araçlardır. Çocuklar zengin hayal dünyasını bunlarla dışarı yansıtır.
Oyun terapistleri; çocukluk döneminde meydana gelen psikolojik sorunları, duygusal problemleri ve sosyal davranış bozukluklarını oyunlardan ve oyuncaklardan yardım alarak çözümleyebilir. Yani –deyim yerindeyse- çocuklara anladığı dilden hitap eder.
Oyun terapisi eğitiminin şartları ise şöyle sıralanabilir:
- Tercihinizi bu meslekten yana kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle Psikoloji bölümünden mezun olmanız veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirmeniz gereklidir.
- Daha sonra üniversite yahut MEB onaylı merkezlerden birine başvurabilirsiniz.
- Oyun terapisi eğitimi veren online platformlara da müracaat edebilirsiniz.
- Yine, üniversitelerde uzun dönem eğitim veren merkezlerden bazıları oyun terapisi eğitimi alma imkânı tanır.
- Yapmanız gereken şey, kurs programlarına düzenli bir şekilde katılmak ve dersleri geçmektir.
- Bu aşamadan sonra sınava girmeniz ve başarıyla tamamlamanız gerekir.
Alanında uzman, deneyimli eğitmenler tarafından hazırlanan oyun terapisi sertifika programı içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Eğitime kayıt formunu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.
Oyun Terapisi Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Oyun terapisi eğitimi nasıl alınır, ne kadar sürer? Çevrimiçi eğitimler çoğu zaman bir ay sürse de bu durum her platforma göre değişir. Yüz yüze eğitimlerin süresi genellikle daha uzundur.
Bazı kurumlar toplamda 120 saat oyun terapisi eğitimi verirken bazı yerlerde bu süre 200 saat veya daha fazla olabilir.