Beslenme Koçluğu Nedir, Ne İşe Yarar?
Öncelikli olarak Beslenme Koçluğu nedir, buna değinelim isterseniz. Beslenme koçluğu; beslenmenin temel önceliklerine hâkim, günlük harcanan enerji miktarları hakkında bilgi sahibi, bu harcanan enerji miktarlarının hesaplamasını doğru şekilde yapabilen, besin miktarları kişilere özel doğru şekilde planlayabilen ve en önemlisi aynı şekilde kişiye özel beslenme sorunlarına çözüm üretebilecek derecede sağlıklı yaşam ilkeleri hakkında konuya hakimiyet sağlamış kişilere verilen unvan diyebiliriz. Adından anlaşılacağı üzere ‘’Beslenme’’ bilgisine ek olarak ‘’Koçluk’’ hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Danışanlarına uzun vadeli alışkanlıklar kazandırıp, reel yaşamında yapılan hata ve düzensizliklere doğru şekilde yol gösterici olmaları gerekmektedir. Ayrıca gösterdikleri yolda kalıcı bir ilerleme sağlanması açısından uzun vadeli bir şekilde rehberlik yapmaları gerekmektedir.
Son yıllarda şu ‘’Sağlıklı Yaşam’’ kelimelerini hepimiz farklı platformlarda ve iletişim kanallarında çok sık duyuyoruz. Farklı Avrupa ülkelerinde çok daha uzun yıllar önce aktif rol oynamaya başlayan bu alan ülkemizde bilinirliğini arttırmaya tüm hızı ile devam edeceği kaçınılmaz bir gerçektir. Peki beslenme koçluğu nedir inceleyim.
Fakat bildiğiniz üzere, sadece doğru beslenme ile sağlıklı yaşam elde etme imkânımız maalesef bulunmamaktadır. Beslenmenin yanında iş hayatımız, özel hayatlarımız, uyku düzenlerimiz gibi birçok kriterin etken olduğu gözden kaçmamalıdır. Bu neden ile beslenme koçlarına başvuruda bulunan kişiler yaş, cinsiyet, hastalık (diyabet, kolesterol vb.), bilgilerine ek olarak beslenme programlarının detaylandırılması noktasında, kendilerine (yaşamlarına) özel farklı detayları belirtmeleri önemli bir rol oynamaktadır. Kişinin yaşamına ilişkin edindikleri bu bilgileri harmanlayarak, analizlerini yapacak ve beslenme alışkanlıklarını etkileyecek dokunuşlar ile kişilerin yaşam kalitelerini pozitif bir yönde değiştirmelerini sağlayacaklardır.
Kimler Beslenme Koçluğu Yapabilir?
Sağlık Çalışanları (Doktorlar, Hemşireler, Ebeler, Psikologlar, Diyetisyenler), Çocuk Gelişim Uzmanları, Sosyal Hizmet Uzmanları ve Aile Danışmanları ile Sağlıklı Beslenme Koçluğunu meslek haline getirmek isteyen kişiler olarak adlandırabiliriz.
Beslenme Koçluğu Çalışma Alanları Nedir?
Beslenme koçluğu sertifikası ile Özel Spor Merkezlerinde, Diyet Merkezlerinde iş imkânı bulabilecekleri gibi bazı Özel Hastanelerde, Özel Okullarda ve Sağlıklı Yaşam alanında faaliyet gösteren (Koçluk merkezi, Spa, Spor Salonu vb) kurum ve kuruluşlarda çalışma şansı mevcuttur.
Beslenme Koçu Ne Kadar Kazanır?
Beslenme koçluğu nedir, ne kadar maaş alır? Beslenme koçları çalıştıkları kuruma ve tecrübelerine göre farklı maaş alırlar. Ayrıca yaptıkları iş gereği danışmanlarına sağladıkları fayda ve kazanımlara göre kazançları doğru orantılı bir şekilde artış göstermektedir.
Sağlıklı beslenme koçluğu sertifika programına katılarak e devlette sorgulanan üniversite onaylı beslenme koçluğu sertifikası alabilirsiniz. Kayıt formunu doldurarak hemen başvuru yapabilirsiniz. Eğitim içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.