Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?
Deneyimsel oyun terapisi, çocukları aileleriyle ve okuldaki çevresiyle daha uyumlu bireyler hâline getirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Çocuklarda meydana gelen davranış bozukluklarının oyun yoluyla tedavi edilmesine dayanır.
Terapi sırasında düzenlenen oyun, kontrolü tamamen çocuğa verir. Terapist, çocuk ile öğretmen olarak değil arkadaş olarak iletişim kurar. Çocuğa müdahale etmez, yaşadığı sorunun bu şekilde oyunla üstesinden gelmesine yardımcı olunur.
Deneyimsel Oyun Terapisi Eğitimi
Oyun terapisi eğitimi yüz yüze veya uzaktan online eğitim şeklinde yapılmaktadır. Deneyimsel oyun terapisi sertifika programında eğitimler çoğunlukla 1 ay sürer. Eğitimin başarı ile takip eden kişiler eğitim sonunda sınavlara katılım sağlar ve başarılı oldukları takdirde sertifika almaya hak kazanırlar.
Deneyimsel oyun terapi PDF dokümanları ve ders videolarından oluşan eğitime katılarak kolay bir biçimde öğrenilebilir. Uzaktan online eğitim şeklinde yapılan eğitime internetin olduğu her yerden katılım sağlanabilir.
Oyun Terapisi Sertifika Programı içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Devlet üniversitesi sertifika alacağınız oyun terapisi eğitimine kayıt formunu doldurarak hemen başvuru yapabilirsiniz.
Deneyimsel Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?
Terapist, çocuğa bir arkadaş gibi yaklaşarak güven temin eder. Oyun boyunca kendisini izler. Hangi durumlara nasıl tepki verdiğini takip ederek çocuk ile ilgili çıkarımlarda bulunur. Böylelikle, çocukta travmaya yol açan faktörleri belirler. Belirlenen sorunların giderilmesine yönelik oyun düzeneği oluşturularak çocuğun rahatlaması ve kendine güveni oluşması sağlanır. Çocuğa oyun oynarken kendini daha güçlü ve rahat hissetmesi için uygun bir ortam sunmak önemlidir.
Terapinin Aşamaları Nelerdir?
Deneyimsel oyun terapisi aşamaları, keşif aşaması, güveni test etme aşaması, bağlılık aşaması, terapötik aşama sonlandırma aşaması olmak üzere 5 tanedir. Bu aşmalar sırası ile şu şekilde gerçekleşir:
- İlk aşama, terapistin çocuğu genel olarak değerlendirmesidir. Buna ‘keşif aşaması’ denir.
- Çocuk ilk etapta odayla, terapistiyle ve kendine yönelik beklentileri ile tanışır.
- Daha sonra, ‘güveni test etme’ aşaması gelir. Terapistin kendine ne kadar bağlı olduğunu değerlendirir, onunla güvene dayalı bir ilişkinin ilk adımlarını atar.
- Ardından ‘bağlılık aşaması’ gelir. Çocuk oyuna başlar ve arkadaşını (terapisti) kendisiyle oynamaya davet eder.
- Deneyimsel Oyun terapisi Terapötik büyüme aşamasında ise çocuk, duygusal acısıyla yüzleşerek kişisel güçlenme hissine kavuşur.
- Sonlandırma aşamasına gelindiğinde, oyunlar basitleşir.
- Ayrıca bu süreçte çocuğun ailesine danışmanlık yapılır. Gerçekleştirilen seanslar, ebeveynlerin çocuğuyla arasında kuvvetli bir bağ kurmasına yardım eder. Aileyi çocuğun sorunları ve bunların çözüm yolları konusunda bilgilendirir.
Deneyimsel oyun terapi makale ve görüntülü derslerle daha iyi kavranabilir. Bu konuya ilgi duyuyorsanız, sitemizdeki diğer içeriklere de bakmanızı tavsiye ederiz.