Duyusal Oyun Faydaları Nelerdir?
Bir bebek dünyaya geldiğinde, bu kocaman evren ile ilgili hiçbir fikri yoktur. Dünyayı duyularıyla anlamlandırmaya ve tanımaya çalışır. Duyusal aktiviteler işte bu konuda devreye girerek çocuğun farklı yapılardaki malzemeleri tanımasında, kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Peki duyusal oyun faydaları nelerdir inceleyelim.
Duyusal Oyun Yararları Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre, aktif şekilde duyusal oyun oynayan çocukların ince motor gelişimine, bilişsel ve dil gelişimine olumlu katkılar sağladığı kanıtlanmıştır. Duyusal oyunlar, aynı zamanda küçüklerin sosyal gelişim becerilerinin ve problem çözme yeteneklerinin artmasını desteklemektedir. Duyusal oyun faydaları, duyusal oyunlar çocuğun sahip olduğu tüm duyuları harekete geçirerek onları cesaretlendirir ve keşfetmeye teşvik eder. Çocuğunuzla birlikte duyusal oyun oynamanız anne-çocuk bağınızı güçlendirecektir. Çocuklar da ileride karşısına çıkacak olan karmaşık durumları çözme konusunda eğitilmiş ve gelişmiş olacaktır.
Duyusal Oyunun Çocuklar için Önemi Nedir?
Çocuklar duyuları ile deneyimleyerek öğrenir. Daha önce hiç hayvana dokunmamış bir çocuk düşünün. Kitaplarda resmini görmesiyle bir kedinin tüylerine dokunarak yapısını hissetmesi arasında büyük fark vardır. Bu sebeple duyusal aktiviteler çocuklar için gelişiminin temelini oluşturmaktadır.
- Duyusal oyun faydaları arasında duyusal oyunlar oynayarak büyüyen çocukların kendilerini konuşarak daha iyi ifade edebildiği görülmektedir.
- Motor koordinasyonunun gelişmesini destekler. Bir eylem için vücudunun birden fazla parçasını kullanmayı öğrenirler.
- Çocukların hayal güçlerinin gelişmesini sağlar.
Yaş Gruplarına Göre Duyusal Oyun Malzemeleri
Duyusal oyun faydaları nedir? En zoru, bir yaş öncesi bebeklerin dikkatini çekecek oyuncakları bulabilmektir. 0-12 aylık çocuklara oyun kurarken güvenli oyuncaklar tercih edilmesinde ve bebekleri ufak malzemelerle yalnız bırakmamaya dikkat edilmesinde fayda var. Bir yaş öncesi ahşap Montessori oyuncakları duyusal oyun malzemesi olarak anneler tarafından tercih edilmektedir.
Bir yaş öncesi için en kolay ve güzel malzeme şişelerdir. Pet şişeler içerisine renkli, simli, sıvı, katı, farklı boyutlardaki malzemeleri koyarak bebeğinizin dikkatini çekebilirsiniz.
Bebeğiniz 3 aylık olduktan sonra kavrama yetenekleri gelişir. Duyusal oyun faydaları için duyusal sepetler hazırlamaya başlamak için çok uygun bir zamandır. Çocuğunuzun eline farklı materyallerdeki malzemeleri vererek bu malzemeleri keşfetmesini sağlayabilirsiniz.
1 yaş sonrası ise ev yapımı oyun hamurları, slime, boya gibi malzemelerle vakit geçirebilirsiniz.
2-3 yaşlarından sonra ise puzzle, eşleştirme oyunları, bulaşık yıkama, renklere göre sınıflandırma oyunları oynayabilirsiniz.
Duyusal Oyun Eğitimi sertifika programına katılarak e devlette sorgulanan üniversite onaylı duyusal oyun eğitimi sertifikası alabilirsiniz. Kayıt formunu doldurarak hemen başvuru yapabilirsiniz. Eğitim içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.