Filial Oyun Terapisi Eğitimi Nedir?
Filial oyun terapisi eğitimi; aile ve çocuk ile ilgili problemleri bütünsel bir yaklaşımla ele alan bir eğitimdir. Aile terapisiyle oyun terapisini bir araya getirir.
Bu alanda eğitim gören bir terapist, anne-babaların çocuğuyla özel olarak çocuk merkezli oyun görüşmesi yapmasına yardım eder. İşte filial oyun terapisi eğitimi sırasında, bunun nasıl yapılabileceği öğrenilir.
Bu terapi yöntemi sayesinde aile fertlerinin birbiriyle daha güçlü ilişkiler kurması sağlanır. Onlara, sorunlar karşısında pes etmeme ve çözüm yolları üretme becerileri kazandırılır. Çocuğun ebeveynlere, ebeveynlerin de çocuğa olan güveni artırılır.
Filial Oyun Terapi Nedir?
Çocuğun ailesiyle arasındaki bağı kuvvetlendirmeyi amaçlayan bir terapi yöntemidir. 2-13 yaş aralığındaki çocuklara yöneliktir.
Çocuklar, oyun oynarken kendilerini çok rahat hisseder ve bu nedenle kendilerini zorluk çekmeden ifade edebilirler. O yüzden çocuğu anlamanın, onunla sağlıklı iletişim kurmanın, ona ulaşabilmenin yolu oyunlardan geçer.
İşte filial terapi, çocuğa bu anlayış doğrultusunda psikolojik olarak yardım etmeyi hedefler.
Filial Oyun Terapisi Nasıl Oynanır?
Terapist, çocuğu oyun oynarken izler. Bunu yaparken ona hiçbir şekilde müdâhale etmez. Çocuğun psikolojik ve duygusal sıkıntılarını anlamaya çalışır.
Daha sonra bu yönde stratejiler geliştirerek uygulanacak adımları belirler.
Filial oyun terapi metodu bilhassa otizm hastalığı bulunan çocuklar üzerinde son derece etkilidir.
Aile terapisiyle oyun terapisi beraber gerçekleştirilir. Böylelikle çocuğun, anne-babasıyla yaşadığı sorunlar çözüme kavuşturulur.
Filial Oyun Terapisi Evde Nasıl Yapılır?
Bunun için aile üyelerinin oyun terapisi eğitimi alması ve sertifika sahibi olması gereklidir.
1 aylık eğitim sürecinde çeşitli videolu dersler görür, bu eğitimin detaylarına vâkıf olurlar. Daha sonra terapistin gözetiminde ebeveynlerin oyun düzeninde çocuklarla oyun oynaması sağlanır.
Oyun terapisi eğitimine katılarak oyun terapisi sertifikası sahibi olabilirsiniz. Eğitim içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Filial Oyun Terapisi Oyuncakları Nelerdir?
Terapi oyuncakları genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Figürler
- Hayvanlar
- Tamir malzemeleri
- Trenler, arabalar veya uçaklar
- Mutfak araç-gereçleri
- Aksesuarlar
- Kostümler
- Kuklalar
- Peluş oyuncaklar
- Boya kalemleri
- Kağıtlar
- Oyun hamurları
- Müzik âletleri
Terapi Nasıl Uygulanır?
Ortamın, çocuk için yeterince konforlu ve güvenli olması sağlanır. Bulunulan mekân çocuğun rahatlıkla oynayabilmesine elverişli bir duruma getirilir.
Terapist, çocuğa bir eğitimci gibi değil arkadaş gibi yaklaşır.
Çocuğu kısıtlamaz, hareketlerini yönlendirmeye çalışmaz. Böylelikle çocuğun sorunuyla yüzleşmesi, onun farkına varması ve başa çıkmaya çalışması için imkân sunulur.
Filial Terapi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Bu terapi metodu, ebeveynler ile çocuklar arasında ortaya çıkan problemlerin üstesinden gelmek için kullanılır. Aile fertlerinin birbiriyle olan ilişkilerini güçlendirir. Çocukların daha mutlu yetişmesinde bu terapinin rolü büyüktür.