Öyküsel Terapi Eğitimi ve Sertifikası
Öyküsel terapi eğitimi, üniversiteler iş birliğinde ve gözetiminde uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilen programdır. Narrative terapi eğitimi sonunda e devlette sorgulanabilen üniversite onaylı öyküsel (Narrative) terapi sertifikası verilmektedir.
Öyküsel Terapi Eğitimi Sertifika Kursu Nedir?
Öyküsel (Narrative) terapi (Anlatı Terapi) Micheal White ve Deavid Epston tarafından geliştirilmiştir. Psikoterapiye yeni bir soluk kazandıran öyküsel terapi ile danışanlara ait dünya görüşlerini somutlaştırmayı sağlamaktadır.
Öyküsel Terapi Eğitimi yöntemi toplumsal normlar haline dönüşmüş kültürel hikayelerin yeniden yapılandırılması sağlanır. Narrative Terapi ile danışanın yaşadığı değişim varoluşun özüne yönelik temel bir değişim olur.
Öyküsel (Narrative) terapi eğitimi ile psikoterapi alanında günümüzde önemli yaklaşımlardan biri haline gelen öyküsel terapiyi ülkemizde psikolojik danışma alanına kazandırmaktır. Geleneksel psikoterapi okullarının aksine öyküsel terapi 21. Yüzyılın temel bilgi birikimini ve felsefi alt yapısını kendisine temel kuramsal çerçeve olarak belirlemiştir. Bu bağlamda dil üzerinden inşa edilen söylemler dünyasının bireylerin ruh sağlığı üzerinde direk ve dolaylı etkilerine odağını yerleştirmiştir. İnsanların sorgulamadan kabul ettikleri / etmek zorunda bırakıldıkları ve kaderleri olduğuna inandıkları öykülerinin yapı bozumu ve yeniden inşası bu terapinin ana hedeflerinden biridir.
Alıntı terapide öykü kavramı terapinin temelini oluşturmaktadır. Öyküler çevreye uyum sağlama ve dünyayı anlama ihtiyacımızın metaforik anlatımlarıdır. Öyküler kişilerin neler hissettikleri ve düşündüklerini yansıtırlar. Öyküsel terapi eğitimi her hayat bir öykü olarak görülür. Her insan yaşı ilerledikçe deneyimleriyle ve edindikleriyle hayatı belli bir öykü çerçevesinde yaşamaya devam eder. Bu devamlılığı olan öykünün içerisinde çeşitli karakterler, iniş çıkışlar, gerilimler ve giriş, gelişme, sonuç gibi bölümler öyküsel terapistin konularını oluşturur.
Öyküsel Narrative Terapi Eğitimine Kimler Katılabilir?
– Pdr
– Psikolog
– Psikiyatristler,
– Aile Hekimleri
– Psikoterapistler,
– Aile Danışmanları,
– Sosyal hizmetler uzmanları,
– Psikiyatri hemşireliği unvanına sahip profesyoneller katılabilir.
Ayrıca Narrative Terapi alanında çalışmak isteyen; sosyologlar, çocuk gelişim uzmanları, hemşireler, ebeler, Koçlar, Kişisel gelişim uzmanları ve bu alanlarda okuyan son sınıf öğrencileri öyküsel alıntı terapi eğitimine katılabilirler.
Lisans eğitimi farklı olup da bu eğitime başvurmak isteyenler; Psikoloji, Klinik Psikoloji, Uygulamalı Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık alanlarında yüksek lisansını tamamlamaları gerekmektedir.
Narrative Terapi Sertifikası Ne İşe Yarar?
Narrative Terapi aldıktan sonra eğitimin ve sertifikanın verdiği yetki ile kendinize yeni bir unvan katmış olursunuz. Hem psikoterapi yapabilir hem de aktif olarak yaptığınız danışmalarda Öyküsel (Narrative) Terapinin kuram ve teknikleri uygulayabilirsiniz.
Narrative terapi aile terapistlerinin eğitim ve süper vizyonunda kullanılabilmektedir. Farklı yaklaşımlarla (eklektik olarak) birlikte kullanılabilmektedir. Öyküsel psikolojik danışmanın stratejileri oyun ve sanat terapisiyle birleştirilerek çocuklarda benlik saygısı ve baş etme becerilerini geliştirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca beyin hasarı, zihinsel özür veya psikoz nöbeti gibi durumlarda da öyküsel psikolojik danışmanın kullanıldığına rastlanmaktadır.
Öyküsel Terapi Eğitimi Nedir?
Psikoterapi alanına yeni bir soluk getiren öyküsel terapi yaklaşımı ülkemizde psikolojik danışma alanına kazandırmaktır. Geleneksel psikoterapi okullarının aksine Narrative terapi 21. Yüzyılın temel bilgi birikimini ve felsefi alt yapısını kendisine temel kuramsal çerçeve olarak belirlemiştir. Bu bağlamda dil üzerinden inşa edilen söylemler dünyasının bireylerin ruh sağlığı üzerinde direk ve dolaylı etkilerine odağını yerleştirmiştir. İnsanların sorgulamadan kabul ettikleri/etmek zorunda bırakıldıkları ve kaderleri olduğuna inandıkları öykülerinin yapı bozumu ve yeniden inşası öyküsel terapinin ana hedeflerinden biridir.
Hikayeleştirme terapistleri sorun çözücü değildir. Hikayeleştirme terapisi, aile üyelerini yaşadıkları çatışmalarla yüzleştirerek değil, kişilerle sorunları birbirinden ayırıp daha sonra da aileyi ortak bir düşmana karşı savaşmak üzere bir araya getirmeyi amaçlar.
Öyküsel terapistlerine göre, yaptıkları çalışma insanların baskıcı kültürel varsayımlardan özgürleştiren ve onları kendi hayatlarının etkin yazarları olacak şekilde güçlendirmeyi amaçlayan siyasi bir girişimdir. Narrative Terapi Eğitimi sayesinde soruna doygun hikayelerden kurtulan aile üyeleri yaşadıkları sorunlarla daha iyimser ve ısrarlı bir şekilde başa çıkmak için birbirleriyle ve destek topluluklarıyla yeniden bir birlik oluşturmayı öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
Öyküsel Terapi Teknikleri ve Uygulaması Nasıl Yapılır?
Öyküsel terapist terapi uygulamasında teknik kullanmaktan çok danışanının yaklaşım ve tutumunu teknik olarak olarak belirler. Danışanları, kendi hikayelerini farklı bakış açılarından görebilmeleri için cesaretlendirecek bir ortam yaratabilecek terapistin kişisel özellikleri üzerine kurulmuştur. Danışanların yaşamlarında yeni anlamlar ve yeni olanaklar bulabilmelerine yardımcı olacak şekilde uygulanmaktadır.
Öyküsel terapisi sürecinde içselleştirme sorgulanır. Danışanlar terapiye geldiklerinde kendilerinde bir şeylerin yolunda gitmediğini, problemli olduklarını düşünmeye başlamış olurlar. Yani problemlerini içselleştirilmiş olurlar. Öyküsel terapi ile danışanın problemleri dışsallaştırılır.
Öyküsel terapist danışanlarının Problemlerini, Bulgularını, Karakter güçlerini, duygu ve ruh hallerini, fikirlerini, durumlar ( mobbing görme…) Kabiliyetlerini, Alışkanlıklarını, Anılarını ve travmalarını dışsallaştırabilirler.
80’lerde çocuklarla çalışırken narrative terapi kurucuları çocuklarla problemlerini birbirinden ayırmanın daha iyi bir iletişim sağladığını görmüşlerdir.
Narrative terapi post yapısalcılık üzerine bina edilmiştir. Bu psikoterapi metodu dilin kullanımı, güç ilişkileri, anlam ve bireyin kimliğinin nasıl bina edildiği konuları üzerinde durur. Problemi konuşurken kullandığımız dile dikkat etmemiz gerektiği görüşündedir.
Öyküsel (Narrative) Terapi Eğitimi Neden Gereklidir?
Öyküsel psikolojik danışmanın stratejileri oyun ve sanat terapisiyle birleştirilerek çocuklarda benlik saygısı ve baş etme becerilerini geliştirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca beyin hasarı, zihinsel özür veya psikoz nöbeti gibi durumlarda da öyküsel psikolojik danışmanın kullanıldığına rastlanmaktadır.
Öyküsel (Narrative) Terapi ; anoreksiya, aile içi çatışma çözme, aile içi iletişimi geliştirme, yas süreci çok çeşitli zorluklarda kullanılmaktadır. Ayrıca akıl ve ruh sağlığıyla ilgili olarak görülen şizofreni rahatsızlığında da kullanıldığı görülmüştür.
Öyküsel terapistin eklektik işbirliğine yatkınlığı güçlü yanlarından biridir. Öyküsel terapistin bu özelliği onun farklı yaklaşımlarla birlikte kullanılmasına ve toplumun farklı kesimlerinden çok çeşitli problemlere sahip danışanlara yardım sağlamasına olanak verir.
Hayatı kendi anlattığımız ya da başkalarının bizim hakkımızda anlattığı öykülerle yaşarız. Her yaşantımız ve algımız sosyal ve kültürel bağlamda yapılan konuşmalarla öyküye dönüşür. Öyküsel terapi danışanı umutsuz ve hastalıklı yaşamları sürdüren patolojik kurbanlar olma rolünden çıkarıp, bu güçlü görünen öyküleri parçalayıp atacak kadar cesur kahramanlar yapar.
Uzaktan Eğitim Sistemi Kullanımı ve Sertifika Alımı Nasıldır?
-Kayıt işlemlerini tamamlayan kursiyere kullanıcı adı ve şifreleri sms ve mail yoluyla gönderilir.
-Kullanıcı adı ve şifreniz ile uzaktan eğitim platformuna giriş yapılır.
-Eğitim videoları, ders dokümanları ve sınavınız sistemde karşınıza yüklü halde gelir.
-Eğitim süresi boyunca dilediğiniz saatte giriş yapıp dersleri izleyebilirsiniz.
-Eğitim süresi dolmadan en geç 1 gün önce online sınava girilip eğitim tamamlanmalıdır.
Eğitim Süresi ve Şekli Nasıldır?
Öyküsel (Narrative) terapi eğitimi sertifika kursu, internet ortamında uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Eğitime ait videolar ve dokümanlar uzaktan eğitim sistemine yüklenmiştir. Katılımcılar eğitim süresi içerisinde diledikleri gün ve saatlerde sisteme giriş yaparak eğitimlerini tamamlayabilirler.
Eğitim Süresi: 30 Gün / 50 Saatlik Sertifika
Eğitim Şekli: Uzaktan eğitim sistemi ile internet üzerinden video ders (A-Senkron)
Sınav Şekli ve Türü: Uzaktan eğitim sistemiyle, çoktan seçmeli test
Sertifika Sınav Hakkı: 5
Sertifika Sınavı Başarı Puanı: Minimum 50 puan
Belgelendirme: Üniversite onaylı sertifika
Eğitim Hakkında Detaylı Bilgi Nasıl Alabilirim?
Öyküsel (Narrative) terapi eğitimi sertifika kursu hakkında detaylı bilgi almak için Whatsapp ve iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz ya da Hemen Bilgi Al formunu doldurabilirsiniz. Eğitim danışmanlarımız detaylı bilgilendirme yapmak için en kısa sürede sizlere dönüş sağlayacaklardır. Kurs Programına katılmak ve sertifika almak için sitemizde bulunan kayıt formunu doldurarak hemen başvuru yapabilirsiniz.