Stanford Binet Zeka Testi Eğitimi

Stanford Binet Zeka Testi Eğitimi

Stanford binet zeka testi uygulayıcı eğitimi, üniversiteler iş birliğinde ve gözetiminde uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilen programdır. Stanford binet zeka testi uygulayıcı eğitimi sonunda e devlette sorgulanabilen üniversite onaylı stanford binet zeka testi uygulayıcı eğitimi sertifikası verilmektedir.

Stanford Binet Zeka Testi Eğitimi Sertifika Kursu Nedir?

Hem üstün yetenekli çocukların hem de zihinsel engelli bireylerin tespit edilmesinde kullanılan bir zeka testidir. Testin yaş aralığı, 2-16 yaşlarıdır. En küçük 2 yaşına girmiş çocuklar en büyük ise 16 yaşını bitirmemiş çocuklara uygulanabilir. Toplam 30 alt test çeşitli yaş aralıklarında uygulanmaktadır.

Bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan bireysel zekâ testidir. Uygulama sonucunda bireye ait zekâ yaşı ve zekâ bölümü elde edilmektedir. Süreye dayalı bir test değildir. Stanford Binet Zeka Testi sonrası çocuğun genel bir zeka değeri ortaya çıkar. Bu zeka değerini ortaya çıkartan birçok bileşen vardır. Bu bileşenler testin kendi içindeki alt testleridir. Bunlar: Sözel akıl yürütme, sözcük dağarcığı, kavrama, saçmalıklar, sözel ilişkiler, soyut/görsel akıl yürütme, örüntü analizi, kopyalama, matrisler, kağıt kesme ve katlama, niceliksel akıl yürütme, nicelikler, sayı dizileri, kısa süreli bellek, boncuk belleği, cümle belleği, sayı belleği, nesne belleğidir.

Stanford Binet Zeka Testi Nasıl Uygulanır?

Stanford-Binet testi bir sınıf dolusu öğreniciye kolayca uygulanabilen bir test değildir. Her test uzman kişiler tarafından bireysel olarak uygulanır. Bu test bir görüşmeye benzer. Küçük çocuklara uygulandığından yaklaşık 30 dakika, daha büyüklere uygulandığında bir veya bir buçuk saat sürer.

Standart uygulamaya, deneğin beklenen zihinsel yaşının daha altındaki sorularla başlanır. Eğer denek bu sorularda başarısız olursa başarılı oluncaya kadar bir önceki düzeyler denenir. Başarılı olunan düzey deneğin temel yaşı olarak kabul edilir.

Temel yaş belirlendikten sonra uygulayıcı daha yüksek düzeylere geçmeye başlar ve bu işlem denek testin kalan kısmında tümüyle başarısız oluncaya kadar sürer. Başarısız olunan düzeyde test sona erer.

Testin puanlanmasından sonra uygulayıcı, temel yaşın üzerindeki geçilen her testten alınan puanı o yaşa ekleyerek zeka yaşını bulur. Stanford-Binet testi çeşitli yaşlardan kişilere uygulanabilmekle beraber çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler için daha uygundur.

Stanford Binet Zeka Testi Tarihçesi Nedir?

İlk “zekâ testi” Alfred Binet ve çalışma arkadaşı Theodore Simon tarafından zihinsel gerilik ya da öğrenme güçlüğü olan çocukları tespit etmek için geliştirilmiştir. İlk Binet-Simon ölçeği 1905’te yayınlanmıştır. Binet, zekâ yaşı kavramını geliştirdi. Buna göre 4 yaşındaki çocukların ortalaması düzeyinde sonuç elde eden bir çocuğun zeka yaşı 4; 12 yaş grubunun ortalaması düzeyinde sonuç elde eden bir çocuğun zeka yaşı ise 12’dir. Sonraki 10 yıl içinde birçok Binet uyarlaması gerçekleştirilmiştir.

Bunlar arasında en bilineni Stanford Üniversitesi’nde L. M. Terman tarafından geliştirilip 1926’da yayınlanan testtir. Terman ünlü zekâ bölümü (ZB) terimini ortaya koymuştur. ZB zekâya sayısal bir değer vermek üzere kullanılmaktadır ve ortalama bir insanın zekâsı 100 kabul edilmektedir. Stanford-Binet zekâ ölçeği 1916’dan bu yana çeşitli nedenlerle dört kez gözden geçirilmiştir.

Testin 1937 yılında gözden geçirilen versiyonu Refia Şemin tarafından ele alınmış ve 1965 yılında İstanbul çocukları üzerinde çalışarak Türkçe’ye çevrilmiştir. Şu anda Türkiye’de bu test uygulanmaktadır.

Stanford Binet Zeka Ölçeği Testinde Ölçülen Alanlar Nelerdir?

– Sözel Akıl Yürütme
– Sözcük Dağarcığı
– Kavrama
– Resimdeki Saçmalılkar
– Cümledeki Saçmalıklar
– Sözel İlişkiler
– Soyut/Görsel Akıl Yürütme
– Niceliksel Akıl Yürütme
– Niceliksel Sayı Dizileri
– Kısa Süreli Cümle Belleği
– Kısa Süreli Sayı Belleği
– Kısa Süreli Nesne Belleği

Stanford Binet Zeka Testi Puanlaması Nasıldır?

Stanford Binet Zeka Testine göre testin ortalama puanı 100 dür. 100 ün üzerinde ve altında kalan değerler normalden zihinsel performans anlamında farklılık göstermeye başlayan bireylerdir. Zeka puanı 140 olan birey toplumda her bin kişiden ancak iki kişide rastlanacak bir zeka kapasitesine sahiptir.

140 – üstü Dahi veya Dahiye Yakın
130 – 139 Çok Üstün
120 – 129 Üstün
110 – 119 Parlak Zeka
90 – 109 Normal Zeka
80 – 89 Donuk Normal
70 – 79 Sınır Zeka
69 – ve Aşağısı Zeka Geriliği

Uzaktan Eğitim Sistemi Kullanımı ve Sertifika Alımı Nasıldır?

-Kayıt işlemlerini tamamlayan kursiyere kullanıcı adı ve şifreleri sms ve mail yoluyla gönderilir.
-Kullanıcı adı ve şifreniz ile uzaktan eğitim platformuna giriş yapılır.
-Eğitim videoları, ders dokümanları ve sınavınız sistemde karşınıza yüklü halde gelir.
-Eğitim süresi boyunca dilediğiniz saatte giriş yapıp dersleri izleyebilirsiniz.
-Eğitim süresi dolmadan en geç 1 gün önce online sınava girilip eğitim tamamlanmalıdır.

Eğitim Süresi ve Şekli Nasıldır?

Stanford binet zeka testi uygulayıcı eğitimi , internet ortamında uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Eğitime ait videolar ve dokümanlar uzaktan eğitim sistemine yüklenmiş olup, katılımcılar eğitim süresi içerisinde diledikleri gün ve saatlerde sisteme giriş yaparak eğitimlerini tamamlayabilirler.

Eğitim Süresi: 30 Gün / 60 Saatlik Sertifika

Eğitim Şekli: Uzaktan eğitim sistemi ile internet üzerinden video ders (A-Senkron)

Sınav Şekli ve Türü: Uzaktan eğitim sistemiyle, çoktan seçmeli test

Sertifika Sınav Hakkı: 5

Sertifika Sınavı Başarı Puanı: Minimum 50 puan

Belgelendirme: Üniversite onaylı sertifika

Eğitim Hakkında Detaylı Bilgi Nasıl Alabilirim?

Kurs programı hakkında detaylı bilgi almak için Whatsapp ve iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz ya da Hemen Bilgi Al formunu doldurabilirsiniz. Eğitim danışmanlarımız detaylı bilgilendirme yapmak için en kısa sürede sizlere dönüş sağlayacaklardır. Kurs Programına katılmak ve sertifika almak için sitemizde bulunan kayıt formunu doldurarak hemen başvuru yapabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Bize Ulaşın